Šošovicová polievka na kyslo

Jednou z najobľúbenejších polievok u nás je rozhodne táto šošovicová polievka na kyslo, ktorú pripravujeme pomerne často a vždy si na nej veľmi pochutnáme. Varím ju vždy podľa receptu od mojej maminy, ktorá ma ju naučila. V polievke nesmie chýbať na doplnenie chutí kvalitná klobáska, ktorá jej chute dotiahne do dokonalosti.

Spôsob varenia
Kuchyňa
Chody ,
Náročnosť Mierne pokročilé
Čas
Čas varenia: 30 min Celkový čas: 30 min
Porcie 6
Najlepšia sezóna Vhodné počas celého roka
Popis
Dokonalá šošovicová polievka na kyslý spôsob s kvalitnou klobáskou, ktorá chute polievky prepojí tým najlepším možným spôsobom.
Ingrediencie
  • 4-5 PL šošovice
  • 3 zemiaky (stredné)
  • 2-3 bobkové listy
  • kryštálový cukor
  • 2 PL hladkej múky
  • 100 ml mlieka
  • soľ
  • ocot
  • 1 cibuľa
  • 1 klobása (alebo točená saláma)
Popis
  1. Šošovicu prepláchneme a dáme do hrnca spolu s vodou, kde ju povaríme na miernom plameni 8-10 minút
    Vodu pridávame podľa množstva polievky, ja dávam cca 3 litre.
  2. K šošovici pridáme bobkový list spolu s očistenými a na kocky nakrájanými zemiakmi a varíme do zmäknutia.
  3. Polievku zahustíme zmiešaním hladkej múky a mlieka.
  4. Dochutíme soľou, cukrom a octom a udržujeme polievku teplú na slabom plameni.
    Na začiatok vždy pridávam po 2 PL cukru, 1 ČL soli a ocot od oka. Na základe chuti potom ešte pridávam jednotlivé suroviny tak, aby bola polievka správne osolená a jemne kyslá.
  5. Klobásu nakrájame na malé kocky a restujeme na panvici s trochou oleja.
  6. Keď je klobása na poly opečená, pridáme k nej cibuľu, ktorú sme si očistili a nakrájali na malé kocky.
  7. Klobásovo-cibuľovú zmes pridáme do polievky, zamiešame a ak je to potrebné ešte dochutíme soľou/cukrom/octom.
Kľúčové slová: strukoviny, šošovica, polievka, na kyslo
Tinka

Vyštudovaná ekonómka a sledovateľka trendov v marketingu, ktorá našla záľubu najmä v pečení narodeninových tort, sladkých dezertov a ovocných zákuskov. Miluje slaný karamel, punčové rezy a citrónovú zmrzlinu.

Ďakujeme za stiahnutie. Veríme, že Ti recept poslúži vždy, keď ho budeš potrebovať a pripravené jedlo očarí nielen Teba, ale aj Tvojich blízkych. S láskou, Tinka.