Karfiolová pizza

Karfiol mnoho z nás pozná viac-menej len ako klasický "vyprážaný". Priznávam, aj ja som jednou z tých, ktorí sa ho nevedia nabažiť. Ako inak sa však dá pripraviť karfiol a ešte k tomu v zdravšej verzii? Málokto by skombinoval na prvý pohľad neskombinovateľné ako je karfiol s pizzou. Kto by bol povedal, že to je nakoniec tak skvelá kombinácia?

Tento recept som skúšala podľa autorky Fitreceptov, odkiaľ mám vyskúšaných už niekoľko receptov. Za každým ma príjemne prekvapí nielen originalitou receptu, ale najmä chuťou každého takéhoto jedla. Obavy boli na prvom mieste, keďže som už predtým skúšala jeden z receptov na karfiolovú pizzu a nedopadlo to podľa mojich predstáv - ani chuťovo, ani vizuálne. Toto však niekoľkonásobne prekročilo moje očakávania a preto som sa rozhodla s vami zdieľať tento veľmi podarený recept, aby ste aj vy mohli vyskúšať niečo nové a navyše zdravé.

Spôsob varenia
Náročnosť Začiatočnícke
Čas
Čas prípravy: 10 min Čas varenia: 30 min Celkový čas: 40 min
Porcie 8
Najlepšia sezóna Vhodné počas celého roka
Popis

Zdravá alternatíva pizze, ktorá vám zaberie pár minút prípravy, ale o to viac vám bude chutiť výsledok! Platí, že oblohu si každý môže zvážiť podľa svojej chuti.

Ingrediencie
  • 1/2 väčšieho karfiolu (alebo 1 menší)
  • 100 g strúhaného syra
  • 2 vajcia
  • 1-2 ČL sušeného oregana
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • obloha (podľa chuti)
Postup
  1. Karfiol rozoberieme na ružičky, umyjeme pod tečúcou vodou a nakrájame nadrobno, aby v ceste neboli veľké kúsky karfiolu.

  2. Pridáme vajíčka, nastrúhaný tvrdý syr, osolíme, okoreníme, pridáme oregano a všetko zamiešame na hustú masu. 

    Cesto sa môže trochu rozpadávať, ale počas pečenia sa vďaka syru pekne scelí.
  3. Cesto prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a vytvarujeme do tvaru kruhu.

  4. Plech s cestom dáme do rúry na 15-20 minút do vopred vyhriatej rúry na 210°C.

  5. Keď je cesto na povrchu mierne zlatisté vyberieme ho z rúry a poukladáme naň prísady podľa vlastnej chuti.

    Odporúčam ako základ použiť zmes z paradajkového pretlaku, provensalských byliniek a pretlačeného cesnaku.
  6. Pizzu dáme ešte do rúry zapiecť aj s ostatnými ingredienciami, kým sa syr na povrchu nerozpustí a nezapečie do zlatista.

Kľúčové slová: pizza, karfiol, zdravé recepty
Tinka

Vyštudovaná ekonómka a sledovateľka trendov v marketingu, ktorá našla záľubu najmä v pečení narodeninových tort, sladkých dezertov a ovocných zákuskov. Miluje slaný karamel, punčové rezy a citrónovú zmrzlinu.

Ďakujeme za stiahnutie. Veríme, že Ti recept poslúži vždy, keď ho budeš potrebovať a pripravené jedlo očarí nielen Teba, ale aj Tvojich blízkych. S láskou, Tinka.