Karamelový zákusok
Lahodný karamelový zákusok s neskutočným krémom a polevou na povrchu si rozhodne zamilujete na prvé zahryznutie.
Čo na to budeš potrebovať?
Korpus (35×25 cm):
- 6 vajec
- 300 g hladkej múky
- 250 g práškového cukru
- 1 balíček kypriaceho prášku
Krém:
- 500 g mascarpone
- 250 g jemného tvarohu
- 1/2 pripraveného karamelu
Karamel:
- 200 g kryštálového cukru
- 90 g masla
- 140 ml smotany na šľahanie 33%
Ostatné:
- višňový džem
Postup:
- Bielka šľaháme so štipkou soli, potom postupne pridáme cukor a vyšľaháme tuhý sneh.
- Pridáme žĺtka a zamiešame. Do misy preosejeme múku spolu s kypriacim práškom a ručne stierkou premiešame.
- Cesto nalejeme do obdĺžnikovej formy vystlanej papierom na pečenie (len dno, okraje necháme voľné) a pečieme na 160°C približne 40-45 minút.
- V kastróliku necháme upáliť kryštálový cukor na červený karamel (pozor, aby sme ho nepripálili!), pridáme maslo a za stáleho miešania na miernom plameni necháme karamel s maslom spojiť.
- Postupne ku karamelu prilievame smotanu izbovej teploty a stále miešame.
- Karamel necháme trochu prebublať a prelejeme do sklenenej nádoby alebo misky, kde ho necháme vychladnúť (stačí, keď bude letný, nie úplne studený).
- V miske vymiešame mascarpone s tvarohom a pridáme polovicu karamelu. Ak je pre vás málo sladký, môžete ešte pridať vanilkový cukor alebo klasický práškový.
- Vychladnutý korpus prerežeme na dve časti a spodnú časť potrieme višňovým džemom.
- Na džem nanesieme karamelový krém (pár lyžíc si zvýšime na vrchnú časť) a prikryjeme druhou časťou korpusu.
- Povrch koláča ešte potrieme tenkou vrstvou zvyšného krému a polejeme karamelom, ktorý nám zostal.
- Koláčik necháme v chladničke stuhnúť aspoň 2 hodinky a následne krájame nahriatym nožom 🙂

Vyskúšaj tento recept na čučoriedkový koláč aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉
Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.
Leave a Reply