Karamelový zákusok

Lahodný karamelový zákusok s neskutočným krémom a polevou na povrchu si rozhodne zamilujete na prvé zahryznutie.

Čo na to budeš potrebovať?

Korpus (35×25 cm):
  • 6 vajec
  • 300 g hladkej múky
  • 250 g práškového cukru
  • 1 balíček kypriaceho prášku
Krém:
  • 500 g mascarpone
  • 250 g jemného tvarohu
  • 1/2 pripraveného karamelu
Karamel:
  • 200 g kryštálového cukru
  • 90 g masla
  • 140 ml smotany na šľahanie 33%
Ostatné:
  • višňový džem

Postup:

  1. Bielka šľaháme so štipkou soli, potom postupne pridáme cukor a vyšľaháme tuhý sneh.
  2. Pridáme žĺtka a zamiešame. Do misy preosejeme múku spolu s kypriacim práškom a ručne stierkou premiešame.
  3. Cesto nalejeme do obdĺžnikovej formy vystlanej papierom na pečenie (len dno, okraje necháme voľné) a pečieme na 160°C približne 40-45 minút.
  4. V kastróliku necháme upáliť kryštálový cukor na červený karamel (pozor, aby sme ho nepripálili!), pridáme maslo a za stáleho miešania na miernom plameni necháme karamel s maslom spojiť.
  5. Postupne ku karamelu prilievame smotanu izbovej teploty a stále miešame.
  6. Karamel necháme trochu prebublať a prelejeme do sklenenej nádoby alebo misky, kde ho necháme vychladnúť (stačí, keď bude letný, nie úplne studený).
  7. V miske vymiešame mascarpone s tvarohom a pridáme polovicu karamelu. Ak je pre vás málo sladký, môžete ešte pridať vanilkový cukor alebo klasický práškový.
  8. Vychladnutý korpus prerežeme na dve časti a spodnú časť potrieme višňovým džemom.
  9. Na džem nanesieme karamelový krém (pár lyžíc si zvýšime na vrchnú časť) a prikryjeme druhou časťou korpusu.
  10. Povrch koláča ešte potrieme tenkou vrstvou zvyšného krému a polejeme karamelom, ktorý nám zostal.
  11. Koláčik necháme v chladničke stuhnúť aspoň 2 hodinky a následne krájame nahriatym nožom 🙂
Vyskúšaj tento recept na čučoriedkový koláč aj ty a napíš mi do komentára, či si si ho tiež obľúbil/a 😉

Ak hľadáš ďalšie cukrárske inšpirácie, klikni TU.

Zdieľaj tento článok:

Leave a Reply